Thursday, 15 December 2011

43. Citizen Transistor Wall Clock

 Jam dinding transistor...
 Kalau kita gemar dengan detikan jarum saat jam makenikal, maka jam transistor juga sepertinya... sekitar 1970 jam transistor harga sekitar $100 banding jam kunci $30... ini cerita taukeh jam lama...
 Jam transistor dah lama aku cari... dapat dari pasar Loken (2008), body solid chrome dan keluli, cuma dial guna plastik... kualiti betul barang dulu-dulu... Hari ni free jadi aku bawa kedai cari engine transistor...
 Ni engine transistor... atas tu engine quartz yang aku buka nak tukar dengan engine transistor... terkejut aku tengok banyak stok engine transistor kat kedai dia... pelan2 nanti aku lah yang akan menghabiskannya...
Mantap... pada dinding ruang tamu rumah aku... mana mau cari jam macam ni masa kini?...
video
Video untuk kekawan tengok pergerakan jam transistor... macam jam tangan makenikal... nanti aku post pulak jam quartz yang move macam smooth sweep... tapi engine lama bukan yang baru... BYE...

4 comments:

  1. Berapa harga sebijik enjin transister in boss?

    ReplyDelete
  2. sah_kul, RM50 jer..., saiz agak besar juga, rujuk gambar atas dia guna bateri saiz sedang...

    ReplyDelete
  3. crita sedikit pasal enjin transistor..kurang arif

    ReplyDelete
  4. Saya ada sebiji jenama rhythm.Beli di Locken juga.Tuan punya mulus lagi.

    ReplyDelete