Monday, 19 December 2011

45. Seiko Helmet Berbracelet Mesh Wire

 http://lanjamkoleksi.blogspot.com/2011/12/39-omega-solid-stainless-steel-mesh.html bracelet ni aku beli dari kedai jam Serdang, Kedah. Lapan utas kesemuanya. lima utas dibeli Lokman dari Kajang.
 Diaksikan bersama Seiko Helmet dial putih...

 Dial hitam pulak...


Bracelet dari solid stainless steel, keluaran Stelux... padanan yang sempurna...

Sunday, 18 December 2011

44. Seiko 6138 3000 (Seiko Jumbo)

 Bracelet asal...
Bracelet ni dah lama dicari tapi masih tak jumpa...
 Bracelet ni pun ok juga... macam 6694 lah pulak...
 Ni pun cun...
 Ok jugak...
 Boleh jugak...
 Mat Salleh taste...
Ok jugak!... Jam belum keluar dari kedai lagi, tapi dah mereka tali apa nak pakai... Goggle pun ini saja yang dapat...

Thursday, 15 December 2011

43. Citizen Transistor Wall Clock

 Jam dinding transistor...
 Kalau kita gemar dengan detikan jarum saat jam makenikal, maka jam transistor juga sepertinya... sekitar 1970 jam transistor harga sekitar $100 banding jam kunci $30... ini cerita taukeh jam lama...
 Jam transistor dah lama aku cari... dapat dari pasar Loken (2008), body solid chrome dan keluli, cuma dial guna plastik... kualiti betul barang dulu-dulu... Hari ni free jadi aku bawa kedai cari engine transistor...
 Ni engine transistor... atas tu engine quartz yang aku buka nak tukar dengan engine transistor... terkejut aku tengok banyak stok engine transistor kat kedai dia... pelan2 nanti aku lah yang akan menghabiskannya...
Mantap... pada dinding ruang tamu rumah aku... mana mau cari jam macam ni masa kini?...
video
Video untuk kekawan tengok pergerakan jam transistor... macam jam tangan makenikal... nanti aku post pulak jam quartz yang move macam smooth sweep... tapi engine lama bukan yang baru... BYE...

Monday, 12 December 2011

42. Satu Strategi Perniagaankah?

 Motor pagar sangkut... baru 9 bulan jer usianya... 3 bulan lepas yang sebelah rosak... dah tukar pun...
 Juruteknik pun sempoi saja... tak banyak cakap terus tukar motor...
 Motor aku baru lagi nampaknya...
 Saja ambik gambar... kot2 boleh jagi bahan berguna kemudiannya...


 Ni yang baru akan ditukar dengan yang rosak... bungkus plastik jer...
 Nampak macam barang second saja...
 Body bercalar...
 Lubang skru atas pun cuba kau orang tengok... buat penilaian...


 Kos mobilisasi kena bayar RM50... sedangkan dekat jer... itu pun tunggu musim lalu sini, makna kata ada 3 - 4 biji rumah dah berapa dia kumpul...
 Ini brand produk... hangpa berani ker nak melanggan...


 Kompeni yang jual dan bagi servis autogate rumah aku...

Nasib baik rumah ni aku guna pagar yang full swing, kalau yang jenis lipat... tentu banyak bidaahnya salahkan pagar... tapi pagar jenis ni dia tak kata apa2 tambahan pula guna ensel yang jenis hydrolik ringan... maknanya motor bermasalah... OK lepas ni fikir la brand ni dan tawaran servis yang diberi... banyak andaian dalam kepala aku mengenai servis depa ni...

41. Titus Quartz dan Casio Quartz (SOLD)










Kedua-duanya pre-owned (jam lelaki, perempuan pun boleh pakai... apa salahnya...), jam sangat-sangat sempurna tiada masalah dan Casio masih ada extra link. Tak tau bila nak pakai. Ditawarkan pada harga runtuh RM360 untuk kedua-duanya sekali gus kos pos. Kalau berminat SMS 0122760021. BYE. TQ.

Saturday, 10 December 2011

40. Omega Seamaster 300M








Kotak jer tak kena... untuk tatapan kekawan jam...